KUR’AN KISSALARININ EĞİTİMDEKİ ÖNEMİ

Kur’an Allah tarafından insanlık için indirilen yol ve hidayet rehberidir. Kur’an insanlığı terbiye eden ilkeleriyle insanlığı saadete sevk eden hakiki mürşit ve yol göstericidir.

Kur’an kıssalarının eğitimde kullanılmasının önemi günden güne artarak, daha belirgin hale gelmektedir. Sosyal çöküntü ve ahlaksızlığın önüne set çekebilmek ancak Kur’an kıssalarının hayata doğru bir şekilde uyarlanmasıyla gerçekleşecektir. Bu yazımdaki amacım konunun önemine dikkat çekmektir.

Kıssaların eğitimimizde etkili ve kalıcı olabilmesi ancak kendi kendimizi kıssalardaki karakterlerle karşılaştırdığımızda ve Nebi-Resullerin ahlakı olan vahiyle ahlaklanmaya başladığımızda gerçekleşecektir.

Dinimizi, halis muhlis bir şekilde öğrenmek istiyorsak başvuru kaynağımız tabi ki kitabımız olacaktır. Halis din ancak Allah’ın dinidir.

Kur‘an-ı Kerimdeki kısaların eğitime konu edilebilmesi için öncelikle kıssaların din eğitimindeki yerinin ve öneminin iyi kavranması gerekmektedir. Ancak o zaman kıssalar hayata dair bize bir şeyler söylemeye başlayacaktır. Kur’an-ı Kerim’deki kıssalar bilinçli ve yöntemli bir şekilde ele alınırsa ancak din eğitiminde önemli bir katkı sağlayacaktır.

Kıssa kelime olarak; bir şeyin izini takip etmek[1] anlamına gelmektedir. Kıssalar yaşanmış ve yaşandığına dair deliller (Kutsal kitaplarda) bulunan, genelde Nebi/Elçileri konu alan yeri ve zamanı bilinen, ibretlik olaylarla, adeta yeniden bir canlılık vererek anlatılmaktadır. Kur’an’da ki kıssaların bazıları, önceki ümmetlerin yapmış oldukları fiilleri övmek veya kınamak için olmasının yanı sıra, öncekilerin hatasına düşmemek ve yaptıkları güzel davranışları takip etmek anlamına gelmektedir.

Örnek olaylar, örnek uygulamalar demek olduğundan, ayetler ışığında hayatımıza yön vermesi açısından kıssalar bize ne der?

Kur’an kıssalarında iyi insanların duygu düşünce ve davranışlarını, sapkınların ve yoldan çıkanların kötü insanların durumlarını ve akıbetlerini okur anlarız. Bu şekilde Kur’an muhataplarına iyi ve kötü arasında seçim yapmayı, hayırlı ve güzel işlere yönelip şerden ve çirkinliklerden uzak durmayı tavsiye eder.

Kur’an kıssaları, iyi ve kötü ahlaklı insan modellerini ortaya koyarak emir ve yasakların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Kıssalar hayal ürünü tarihi birer hikâye değildir. Aksine insana sürekli dersler veren, yol gösteren, problemlerden kurtuluş çareleri sunan hayattan alınmış olaylardır.

Onların kıssalarında sağlam duruşlu olanlar için dersler vardır. Bu (Kur’an) uydurulabilecek bir söz değildir. Aksine önceki kitapları kendinde olanla doğrulayan, her şeyi açıklayan, inanıp güvenen bir topluluğa yol gösteren ve ikram olan bir kitaptır. (Yusuf/111)

Kıssaların eğitim yönünden rolü, duygusal, düşünsel ve davranışlara yön veren etkisi her yaşta herkesi kapsar.

 

Mürüvvet Çalışkan’ın kaleme aldığı bu yazı, Fıtrat Haber sitesinde 15.2.2018 tarihinde yayımlanmıştır.

__________________________________

[1] Ragıp El İsfehani/Müfredat