KUR’AN-I KERİM’DE KADIN VE ERKEK DENGESİ

“Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Birbirinizi tanıyasınız diye ırklara ve boylara ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, Allah’a karşı yanlış yapmaktan en iyi sakınanınızdır. Allah her şeyi bilir, her şeyin iç yüzünü bilir.” (Hucurat 49/13)

Çocukların kendi kendine yeten birer birey olarak yetişmesinde ve sosyalleşebilmelerinde toplumun temelini oluşturan ailelere büyük görevler düşmektedir. Ailelerin çocukları yetiştirirken benimseyecekleri temel kurallar, çocuklarının gelişimi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle bu yazımızda kısaca çocuklarımıza yaklaşımımızda ne gibi kuralları benimsememiz gerektiğinden bahsedilecektir.

Yüce Allah, insanı kadın ve erkek olarak iki cins şeklinde yaratmıştır. Birbirinden farklı özelliklere sahip bu iki cinsiyetten biri diğerinden daha üstün ya da daha değerli yahut da daha özel olabilir mi? Kendilerini yanlışlardan koruyanlar için bir rehber olan (Bakara 2/2) Kur’an-ı Kerim’de kadın, erkekten daha mı değersizdir? Birçok toplumda, sınıfsal olarak altlarda kendine yer bulabilen kadınlara, yüce Allah nasıl bir değer vermektedir? Yaratılan her varlığı bir ölçüye göre var eden Allah Teâlâ (Kamer 54/49, Furkan 25/2) erkeğe her türlü iltiması geçip kadını üzerinde her türlü baskının uygulanabileceği bir varlık olarak mı ölçülendirmiştir?

Yazının tamamını görüntülemek için linke tıklayın: gokben-ates-kh-32-sayi-kurani-kerimde-kadin-erkek-dengesi

Av. Gökben ATEŞ

Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, Ocak – Mart 2021 Sayı: 32, s. 48-55