PEK YAKIN

Allah’tan korkan bir insan, ölüm sonrası hesap gününde neler yaşayacağı konusunda endişe eder. Allah’a nasıl hesap vereceğini düşünür durur. Lakin insanların büyük çoğunluğu kendilerini dünyadaki yapay yarışmalara kaptırmıştır. Çevredekilerden geriye düşmek, yoksul kalmak, nefsinin emirlerini yerine getirememek gibi korkuları; Allah korkusunun, cehennem azabı korkusunun önüne almışlardır.

Yaratan, yaşatan ve öldüren Allah’tır. Ölümün var ve kaçınılmaz olması O’nun böyle uygun görmesinden dolayıdır: “Biz takdir ettik aranızda ölümü ve Bizim önümüze geçilmez” (Vakıa 60).

Ölümü yaratan Allah, insanın ölüm ile olan ilişkisine dair bir gerçeğe vurgu yapar. Bu da insanın ölümden uzak durmaya olan gayretidir.

De ki: “Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır. Sonra da görüleni ve görülmeyeni bilen Allah´a döndürüleceksiniz ve O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir” (Cuma 8).

Ölüm fikri bir gerilim unsurudur. Yaşayan birçoklarının ölüm ve sonrası ile ilişkisi “evet bir gün öleceğiz” deyip bu konudan bir daha bahsetmeme seviyesindedir. İnsan, ölüm düşüncesi ile bundan daha yoğun bir bağı zaman kaybı olarak görür.

Halbuki Rabbimiz buyurur ki “Eğer ölümden veya öldürülmekten kaçıyorsanız, kaçmak size asla fayda vermez. Vereceğini var saydığınız takdirde de ancak pek az faydalandırılırsınız” (Ahzab 16).

Yazının tamamını görüntülemek için linke tıklayın: can-abdullah-kh-32-sayi-pek-yakin

Can ABDULLAH

Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, Ocak – Mart 2021 Sayı: 32, s. 58-61