Doğru Yolun Üzerine Oturan Şeytan

Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. İyiliği sonsuz ikramı bol Allah’ın adıyla başlarım. Güzel bir özdeyişimiz var: Dostunu yakın tut, düşmanını daha yakın tut.

Bu yazıyla birlikte azılı düşmanımız olan şeytanı biraz kavramaya çalışacağız. Değil mi ki bulunulan bahçeden birlikte sürüldük, burada da bir aradayız, öyleyse yokmuş gibi yapmak ona alan açmak anlamına gelmez mi? Şeytanı ondan korkmadan biraz anlamaya uğraşıp, anladıkça da onun tuzaklarından kendimizi ve sevdiklerimizi uzak tutmaya çalışmak hem şimdiki hem de geleceğinden kaçış olmayan gündeki huzurumuz için çok önemli. Önce şeytanın tanımına bakalım. Arapçada şeytan kelimesi ne anlama geliyor?

“Şeytan kelimesi, Arapça ş-t-n ( ) fiilinden türemiştir. Ş-t-n fiili, uzaklaşmak manasına gelen bir fiildir. Şeytan kelimesi, kibirlenip isyankâr olan ve kötülük eden her hayvan, cin veya insan için kullanılır. Kelimenin ayrıca, yanmak ve yok olmak manasına geldiği de söylenmiştir. Sözlüklerden anlaşılacağı üzere, “şeytan” kelimesi Arapçada genel olarak, insan veya cin olsun, doğrudan uzaklaşan ve Allah’ın emirlerine başkaldıran herkes için kullanılmaktadır.”

Yazının tamamını görüntülemek için linke tıklayın: fatma-sahiner-kh-34-sayi-dogru-yolun-uzerine-oturan-seytan

Fatma ŞAHİNER

Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, Temmuz-Eylül 2021, Sayı: 34, s. 82-86