İKTİSADÎ BİR FAALİYET FAİZSİZ BORÇLANMA

Bu sayıdaki konuğumuz Prof. Dr. Servet Bayındır. “İslami Finans 2” kitabının yazarı olan konuğumuzla faizsiz ekonomik sistemi konuştuk.

Borç konusunu iktisadî açıdan nasıl değerlendirebiliriz? Borç insanoğlunun iktisadî faaliyetlerindendir. Bu açıdan bakıldığında yadırganacak bir tarafı yoktur. Çünkü insan nasıl ki gıda, giyim, barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ekme, biçme, toplama, dokuma, avlama, üretme gibi iktisadî faaliyetlerde bulunuyor ve ürettiklerini değişik yolla mübadele ediyorsa bazı durumlarda bu faaliyetleri için borç alıp-verme ihtiyacı duyabilir. Önemli olan borç alıp-verme eyleminin hangi dinî ve hukukî zeminde yapıldığıdır. Ekerken başkasının arazisine geçmeme, toplarken başkasının malına dokunmama ve mübadele ederken yalan ve hileden kaçınma gibi dikkat edilmesi gereken kurallar olduğu gibi borç alış verişinde de uyulması gereken bazı ilkeler vardır. Bu konuda temel ilke borcun bir kazanç aracı haline dönüştürülmemesi, gelir için kullanılmamasıdır. Bütün semavi kitaplar –özellikle de muhtaçlara- borç
vermeyi meşru kılmış ve hatta dünyevi ve uhrevi mükafat vadiyle bunu teşvik ve tavsiye etmiştir. Kur’ân-ı Kerim‘de borçtan söz eden ayetlere göz atıldığında onun yalnızca iyilik, yardımlaşma ve dayanışma amaçlı olarak meşru kılındığı görülür….

Servet Bayındır – Hasan Mustafa Arslan

Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, sayı. 18, Temmuz-Eylül 2017, s. 30-37.

Röportajı görüntülemek için linke tıklayın: servet-bayindir-ikdisadi-bir-faaliye-faizsiz-borclanma-kh-18-sayi